توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    آیا دما بر میزان حل شدن مواد تاثیر دارد

    1 بازدید

    آیا دما بر میزان حل شدن مواد تاثیر دارد را از سایت هاب گرام دریافت کنید.

    علوم تجربی - پرسشهای متن فصل اول به همراه جواب

    فصل اول : مخلوط و جدا سازی مواد

    ماده ها به چند دسته تقسیم میشوند؟

    ماده به دو دسته خالص و ناخالص ( مخلوط ) تقسیم میشود.

    ماده خالص را تعریف کنید ؟

    به موادی که از یک نوع ماده تشکیل شده باشند مواد خالص میگویند.

    مانند شکر - نمک - اکسیژن

    ماده ناخالص ( مخلوط ) را تعریف کنید؟

    به موادی که از دو یا چند ماده تشکیل باشند مواد ناخالص یا مخلوط میگویند. یا مخلوط کردن دو یا چند ماده طوری که بتوان آنها را از هم جدا کرد و هر ماده خاصیت خود را حفظ کرده باشد

    مانند آجیل - شربت - آب لیمو

    تمام مواد زیر را به دو دسته خالص و ناخالص دسته بندی کنید.

    آهن - عدس پلو - شکر - آب مقطر - طلا - شربت - آلومینیوم - گاز کربن دی اکسید

    آب نمک ماده ای است مخلوط یا خالص ؟

    مخلوط - زیرا از دو جزء آب و نمک ساخته شده و همچنین مواد خواص خود را حفظ کرده اند  یعنی وقتی آب نمک را میچشیم شور است و خاصیت شوری مربوط به نمک است که این خاصیت در مخلوط آب نمک حفظ شده . و همینطور وقتی که آب را روی زمین میریزیم جاری میشود که این هم از ویژگیهای آب است

    انواع مخلوط را نام ببرید ؟

    1 - مخلوط های نا همگن ( غیر یکنواخت )

    2 - مخلوط های همگن ( یکنواخت یا محلول )

    به چه مخلوط هایی ناهمگن ( غیر یکنواخت ) میگویند؟

    به مخلوط هایی که اجزای سازنده ی آن به طور یکنواخت در همه جا پخش نشده اند و میتوان همه اجزای این مخلوط را به آسانی تشخیص داده و جدا کرد.

    سالاد - آجیل - شربت معده - آب گل آلود

    ویژگی مهم مخلوط های ناهمگن چیست ؟

    1 – اجزای آن قابل تشخیص است .

    2 – در همه جای مخلوط بطور غیر یکنواخت پخش شده اند.

    3 – اجزای آن قابل دیدن می باشند.

    سوسپانسیون چیست ؟

    مخلوطی ناهمگن که در آن ذرات یک جامد به صورت معلق در آب پراکنده شده است

    این نوع مخلوط در حالت سکون ته نشین شده و ذرات جامد آن ته نشین میشوند

    شربت معده و آنتی بیوتیک دو سوسپانسیون دارویی هستند و آب گل آلود یک سوسپانسیون طبیعی است .

    آجیل چه نوع مخلوطی است ؟

    نا همگن - زیرا :

    1 - اجزای آن قابل تشخیص است

    2 - بطور غیر یکنواخت پخش شده اند.

    3 - میتوانیم به راحتی اجزای آن را از هم جدا کنیم

    به چه مخلوط هایی همگن ( یکنواخت یا محلول ) میگویند ؟

    در این مخلوط ها اجزای تشکیل دنده به طور یکنواخت در همه جا پخش شده و نمیتوان به راحتی اجزای تشکیل دهنده آن را تشخیص داد و آنها را از هم جدا کرد

    چرا مخلوط آب نمک یک مخلوط همگن است ؟

    زیرا اجرای مخلوط یعنی نمک و آب بطور یکنواحت درهم پراکنده شده اند.

    اجزای آن را نمیتوان به راحتی از هم تشخیص داد و جدا کرد.

    هوا چه نوع مخلوطی است ؟

    همگن - زیرا گازهای سازنده هوا به طور یکنواخت در هم پراکنده شده اند و اجزای آن را نمیتوان به راحتی از هم تشخیص داد و جدا کرد

    محلول چیست ؟

    محلول یک مخلوط همگن است که از دو جزء حلال و حل شونده تشکیل شده است .

    اجزای تشکیل دهنده محلول را نام ببرید ؟

    حلال : ماده ای است که معمولا" جزء بیشتری از محلول را تشکیل میدهد

    حل شونده : ماده ای که در حلال حل میشود

    مانند : آب و شکر . آب حلال و شکر حل شونده است .

    انواع محلول را نام برده و برای هر کدام مثالی بزنید .

    1 - مایع در مایع : سرکه در آب - جوهر در آب - الکل در آب

    2 - جامد در مایع : شکر در آب - نمک در آب ( آب نمک )

    3 - گاز در مایع : اکسیژن در آب - ( نوشابه )

    آلیاژها نیز نوعی محلول جامد در جامد هستند.

    هوا نیز نوعی محلول گاز در گاز است .

    آیا همه مخلوط ها محلول هستند ؟ با مثال توضیح دهید ؟

    خیر ، همه مخلوطها محلول نیستند - وقتی نفت و آب را با هم مخلوط میکنیم و هم میزنیم پس از مدتی آب و نفت از هم جدا میشوند و دیگه محلول نیستند .

    برای جدا سازی محلولهای زیر از چه دستگاههایی میتوان استفاده کرد؟

    روغن در آب = قیف جدا کننده

    شن در آب = کاغذ صافی

    گندم و سبوس = دستگاه خرمن کوب

    چربی در شیر = دستگاه سانترفیوژ

    اوره در خون = دستگاه دیالیز

    املاح در آب = دستگاه تصفیه آب

    مخلوط ماسه و نمک را به چه صورتی میتوان از یکدیگر جدا کرد؟

    کمی آب به مخلوط ماسه و نمک اضافه میکنیم . چون ماسه از نمک سنگین تر است ته نشین میشود و نمک نیز در آب حل میشود . سپس با استفاده از کاغذ صافی ماسه را از آب نمک جدا میکنیم . در مرحله بعدی آب نمک را حرارت داده تا آب بخار شود و نمک در طرف باقی بماند بدین ترتیب ماسه و نمک از هم جدا میشوند.

    میزان حل شدن مواد مختلف در آب به چه عواملی بستگی دارد ؟

    1 - دمای آب

    2 - نوع حل شونده

    3 - فشار ( برای گازها )

    آیا دما بر میزان حل شدن مواد تاثیر دارد؟

    بله -  در اثر گرم شدن حلال ، حل شونده سریعتر در حلال حل میشود .

    مانند آب و نبات : اگر آب گرم باشد نبات سریعتر و به میزان بیشتری در آب حل میشود ولی اگر آب سرد باشد نبات خیلی دیرتر و کمتر در آب حل میشود.

    نکته : در 100 میلی لیتر آب در دمای 20 درجه – 38 گرم نمک حل میشود ولی اگر دما به 30 درجه برسد اثر چندانی بر حل شدن نمک در آب ندارد .

    ماهی ها در آب سرد اکسیژن بیشتری در اختیار دارند یا در آب گرم ؟ چرا؟

    در آب سرد - زیرا میزان حل شدن گاز در آب سرد بیشتر از آب گرم است .

    نکته : بعضی از مواد مانند شکر ، با افزایش دما سریعتر و به میزان بیشتری در آب حل میشوند . در حالی که بعضی از مواد مانند اکسیژن ، با افزایش دما کند تر و به میزان کمتری در آب حل میشوند.

    چرا هنگام باز کردن در بطری نوشابه حجم زیادی گاز همراه مقداری نوشابه از بطری بیرون میریزد؟

    زیرا گاز کربن دی اکسید که تحت فشار زیاد در نوشابه حل شده است با باز شدن درپوش بطری و برداشته شدن فشار به سرعت از محلول خارج میشود.

    روغن های مایع یا گیاهی چه مزیتی نسبت به روغن های جامد دارند؟

    1 - روغن های مایع کلسترول کمتری دارند

    2 - روغن های مایع در خون رسوب نمیکنند و مانع تنگ شدن رگها نمی شوند

    3 - روغن های مایع به راحتی هضم میشوند.

    4 - چربی بد را کاهش میدهند و برای بدن مفید هستند

    ویژگی های اسیدها را بیان کنید ؟

    1 - ترش مزه هستند

    2 - PH  آنها کمتر از 7 است

    مانند : آب پرتقال

    ویژگی های بازها را بیان کنید؟

    1 - تلخ مزه هستند

    2 -PH  آنها بیشتر از 7 است

    مانند : مایع ظرفشویی

    منبع مطلب : arshakrazvan.blogfa.com

    مدیر محترم سایت arshakrazvan.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    عوامل موثر بر انحلال پذیری

    عوامل موثر بر انحلال پذیری

    در مطلب قبل خواندید که انحلال پذیری یعنی چه و تعدادی از عوامل موثر بر آن را نیز مطالعه کردید؛ در این مطلب می خواهیم به ادامه عوامل مهم و موثر در انحلال یعنی اثر دما و فشار بر انحلال پذیری مواد جامد، مایع و گاز بپردازیم.

    عوامل موثر بر انحلال پذیری
    دما:

    تغییرات دما حتما روی انحلال پذیری مواد جامد، مایع و گاز تأثیر می گذارد. البته این اثرات فقط به طور محدود برای گازها و جامدات تعیین شده اند.

    مواد جامد:

    اثر دما روی مواد جامد، بسته به این که واکنش گرماگیر است یا گرمازا، فرق می کند. با استفاده از اصل لوشاتلیه می توانیم اثر دما روی هر دو واکنش را معین کنیم.

    در یک واکنش گرماگیر (که گرما روی طرف واکنش دهنده هایی که جامدند، اعمال می شود)، افزایش دما تغییری روی طرف واکنش دهنده ها ایجاد می کند؛ طبق اصل لوشاتلیه برای تعادل دوباره، معادله به سمت طرف محصولات پیش می رود. با این کار، ماده جامد بیش تر  تجزیه می شود و تعادل جدیدی حاصل می شود که در آن انحلال پذیری جامد افزایش یافته است.

    در واکنش گرمازا (که گرما به قسمت محصولات واکنش که همان یون های تجزیه شده مواد جامد واکنش دهنده هستند، اعمال می شود)، افزایش دما در قسمت محصولات، یک تغییر در حالت تعادلی واکنش ایجاد می کند، طبق اصل لوشاتلیه واکنش به سمت واکنش دهنده ها پیش می رود. با این جابجایی و تعادل جدید، مقدار کمی از مواد جامد واکنش دهنده تجزیه می شوند و انحلال پذیری کاهش پیدا می کند.

    مایعات:

    تغییرات دما، هیچ رفتار مشخصی روی انحلال پذیری مایعات ندارد. شاید هیچ گاه ترکیب حلال – حل شونده ای که هر دو به صورت مایع هستند، با مشکل مواجه نشود.

    گازها:

    در مورد مواد، نخست به یاد داشته باشد که دما، مقیاس و میزانی از انرژی جنبشی متوسط ماده را نشان می دهد. وقتی دما افزایش پیدا می کند، حرکت مولکول های گاز بیش تر شده و بنابراین احتمال این که ذرات گاز حل شده در مایع، به فاز گازی فرار کنند بیش تر می شود و ذرات گاز موجود، کم تر حل می شوند.

    بنابراین افزایش دما به معنای انحلال پذیری کم تر و کاهش دما به معنای انحلال پذیری بیش تر برای گازهاست.

    طبق اصل لوشاتلیه، این رفتار گازها را بهتر می توان فهمید. ابتدا دقت کنید که حل شدن گاز در مایع معمولا گرمازا است؛ بنابراین افزایش دمای اعمال شده به سمت محصولات این واکنش، یک تغییر در سیستم به وجود می آورد. پس سیستم به سمت واکنش دهنده ها پیش می رود تا این تغییر را کم تر کند. در نتیجه، غلظت تعادلی ذرات گاز در فاز گازی افزایش پیدا خواهد کرد و انحلال پذیری گاز، کم تر خواهد شد. برعکس این حالت نیز برای کاهش دما در سمت محصولات برای گاز اتفاق می افتد. یعنی کاهش دما طبق اصل لوشاتلیه باعث افزایش انحلال پذیری گاز می شود.

    عوامل موثر بر انحلال پذیری
    فشار:

    اثر فشار بر روی انحلال پذیری مواد جامد و مایع بسیار کوچک است؛ بنابراین از اثر فشار بر روی گازها صحبت خواهیم کرد:

    در مورد گازها با ترکیب اصل لوشاتلیه و قانون هنری می توان اثر فشار را روی انحلال پذیری آن ها بررسی کرد. قانون هنری بیان می کند هنگامی که دما ثابت است، انحلال پذیری گاز با فشار جزئی آن متناسب است:

    که p فشار جزئی گاز موجود در بالای مایع است، kh ثابت هنری و c غلظت گاز در مایع است.

    در دمای ثابت، از این فرمول می توان نتیجه گرفت؛ زمانی که فشار جزئی کاهش پیدا می کند، غلظت گاز در مایع نیز کاهش پیدا خواهد کرد و این به معنای کاهش انحلال پذیری نیز هست و برعکس.

    سیستمی را در نظر بگیرید که در آن مقداری گاز در مایع حل شده است. افزایش فشار باعث افزایش فشار جزئی (فشار وارد بر هر قسمت از این ترکیب) می شود و گاز بیش تر متراکم می شود. افزایش فشار جزئی به این معناست که ذرات گازی بیش تری وارد مایع می شوند (گاز بالای مایع در این حالت، کم تر می شود) و فشار جزئی نیز با این تغییر، کاهش پیدا می کند؛ یعنی برای کم کردن اثر این تغییر در افزایش فشار، واکنش خود را به گونه ای تغییر می دهد که انحلال پذیری بیش تر شود.

    اگر در همین حالت، فشار وارد بر سیستم را کاهش می دادیم، مولکول های گازی بیش تری از مایع فرار می کردند و برای همین انحلال پذیری کم تر می شد.

    برای مشاهده فیلم مربوط به انحلال پذیری و آهنگ واکنش این جا را کلیک کنید.عوامل موثر بر انحلال پذیری

    برای فهم مطالب بالا بهتر است این واکنش تعادلی را با هم بررسی کنیم:

    انحلال پذیری دی اکسید کربن با تغییرات زیر چه تغییری می کند؟

    الف) دما افزایش پیدا کند.

    ب) فشار و دما افزایش پیدا کنند.

    ج) فشار، افزایش ولی دما کاهش پیدا کند.

    د) فشار کاهش پیدا کند.

    جواب:

    الف) واکنش گرما زا است؛ بنابراین افزایش در دما به معنای کاهش انحلال پذیری است.

    ب) افزایش در هر دو عامل فشار و دما در این واکنش به معنای انحلال پذیری بیش تر است.

    ج) با اطلاعات داده شده، نمی توان فهمید انحلال پذیری چه تغییری می کند.

    د) افزایش در فشار، باعث وارد شدن مولکول های گازی بیش تری به مایع می شود تا فشار جزئی را کاهش دهد؛ بنابراین انحلال پذیری افزایش پیدا می کند.

    منبع مطلب : article.tebyan.net

    مدیر محترم سایت article.tebyan.net لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    الی 25 روز قبل
    0

    عالیه

    sepahi76 4 ماه قبل
    -2

    بله_چرا ننوشته من توضیح بدم ولی یکمی توضیح میدم تا بقیه هم استفاده کنن.

    در اثر گرم شدن حلال،حل شونده زودتر از حلال حل میشود.

    ناشناس 4 ماه قبل
    0

    عالی ممنون 👌👌👌👌👌

    ⓓaⓛsⓐ 1 سال قبل
    -1

    عالی

    آرمین 1 سال قبل
    -1

    مفید بود اما از خود کتاب نوشتن

    آرمین 1 سال قبل
    2

    خوب بود استفاده کردم أفرین

    مهدی 1 سال قبل
    1

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای ارسال نظر کلیک کنید