بازیافت مواد چه تاثیری روی آلودگی هوا دارد؟
بازیافت مواد چه تاثیری روی آلودگی هوا دارد؟ را از سایت هاب گرام دریافت کنید.
بازیافت
بازیافت[۱] به آمادهسازی مواد برای بهره بری دوباره گفته میشود. موادی که معمولاً بازیافت پذیر میباشند عبارتند از آهن آلات، قراضه آهن، پلاستیک، شیشه، کاغذ، مقوا، برخی مواد شیمیایی و آشغال که به کود کمپوست تبدیل میشود.
بازیافت از هدر رفتن منابع سودمند و سرمایههای ملی جلوگیری میکند و مصرف مواد خام و مصرف انرژی را کاهش میدهد. با این کار، تولید گازهای گلخانهای نیز کاهش مییابد. بازیافت مهمترین مفهوم و ساختار در مدیریت پسماند است.
سرچشمه مواد اولیه بازیافتی یا به عبارتی بازیافتنیها، بیشتر، خانهها و صنایع هستند. برای آسانتر کردن کار بازیافت معمولاً دو نوع جداسازی مواد صورت میگیرد که «تفکیک در مبدأ» و «تفکیک در مقصد» نام دارند. تفکیک در مبدأ در سطح شهر و خیابانها و فروشگاهها از طریق سبدها و سطلهای جداسازی مواد انجام میشود ولی برای تفکیک در مقصد مکان ویژهای به نام مرکز بازیافت مواد در نظر گرفته شدهاست.در مرکز بازیافت، مواد بازیافتی و غیرقابل بازیابی دستهبندی میشوند. بسیاری از فروشگاهها و کارخانههای بزرگ مواد زاید مانند قوطیهای کنسرو، بطریهای شیشهای و روزنامههای باطله را به منظور بازیافت از مشتری بازخرید میکنند.
در تعریفی دیگر میتوان گفت بازیافت عبارت است از فرایند پردازش مواد مصرف شده به محصولات و مواد تازه به منظور جلوگیری از به هدر رفتن مواد سودمند بالقوه (ذخیرهای)، کاهش مصرف مواد خام، کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی هوا حاصل از سوختن مواد و آلودگی آبها حاصل از تدفین زبالهها در خاک به وسیلهٔ کاهش مقدار معمول زبالهها و کم کردن نشر گازهای گلخانهای در مقایسه با تولید خالص. بازیافت یک مؤلفهٔ کلیدی در مدیریت مدرن کاهش مواد زائد که شامل سلسله مراتب کم کردن، دوباره مصرف کردن و بازیافت است. مواد قابل بازیافت چیزهای زیادی را شامل میشوند از جمله بسیاری از انواع شیشهها، کاغذها، فلزات، پلاستیک، منسوجات، آلمینیومهای الکترونیکی مصرف شده در رایانهها و گوشیهای تلفن همراه. اما استفاده مجدد از زبالههای زیستی همچون پسمانده مواد خوراکی به عنوان کود جزو بازیافت محسوب نمیشوند. موادی که قرار است بازیافت شوند یا به مرکز جمعآوری این مواد آورده میشوند از کنار خیابان جمعآوری میشوند و ابتدا دستهبندی شده سپس پاک میشوند و دوباره پردازشهایی روی آنها انجام میشود تا به مواد تازه برای ساخت تبدیل شوند اگر چه گاهی اوقات بازیافت در مقایسه با تولید از مواد خام بسیار گرانتر و مشکلتر است، اما به خاطر استفاده مجدد از همان مواد به صرفهاست زیرا که آن مواد در حالت کلی دارای ارزش ذاتی میباشند و بعضی از مواد نیز دارای طبیعت خطرناکی هستند مانند جیوه. به همین خاطر استفاده مجدد از آنها بهتر است. محققان ادعا میکنند که بازیافت بیشتر از آنکه منابع را حفظ کند آنها را از بین میبرد. مخصوصاً در مواردی که دولت تعهد اجرایش را دارد. باید به این نکته نیز توجه کرد که آنها همچنین معتقدند که اگر هزینههای عملیاتی کمتر از سایر موارد برای از بین بردن مواد زائد (مثل دفن کردن زبالهها در خاکچال) باشد، این کار مقرون به صرفهاست. اما ممکن است هنوز آن ارزش خاص را نداشته باشد. در آمریکا سود سالیانه تسهیلات بازیافت ۲٫۹۸۱ میلیون دلار تخمین زده شدهاست در ۵ سال اخیر (۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸)این مقدار با رشد ۷٪ خود از رقم فعلی فراتر رفتهاست. زیرا در سالهای اخیر حجم زبالههایی که از مواد قابل بازیافت هستند افزایش یافتهاست.
ابتکارات جدید میتواند صنعت را تغییر دهد. برای مثال در کالیفرنیا و نیویورک با رشد ۷۵٪ تولید زبالههای قابل بازیافت نسبت به رقم ۵۰ ٪ قبلیه خود سودهای خالص بسیاری برای شرکتهای جمعآوریکنندهٔ این مواد به ارمغان میآورد.
تبدیل زباله به سوخت[ویرایش]
تبدیل زباله به سوخت به عملی گفته میشود که زبالههای بیارزش طی مراحلی به مادههایی تبدیل میشود که به عنوان سوخت به کار میروند. این عمل بازیافت فواید و ضررهایی دارد: فایده آن این است که از سوختن انرژیهای فسیلی جلوگیری میکند. ضرر آن هم این است که با سوختنش به عنوان سوخت هوا را آلوده میکند.
تاریخچه[ویرایش]
از سال ۱۲۹۰ خورشیدی این عمل به صورت ناقص در دهلی هند توسطه برخی از مردم انجام میشد. آنها با جمعآوری فضولات حیوانی در ظروف بستهای به مدت ۹ماه گاز جمعآوری شده در آن را میسوزاندند.
در ایران[ویرایش]
حمام شیخ بهایی در ایران چهارصد سال پیش بر مبنای این عمل آب گرم به وجود میآورد. معروف است که آب آنجا توسط یک شمع گرم میمانده دلیل آن این بود در زیر مخزن آب آن کنار شمع فاضلاب انسانی عبور میکرده که با شعلهور شدن گازهای ناشی از آن فاضلاب آب آن حمام گرم میشدهاست.[نیازمند منبع]
صنعت بازیافت در چند سال گذشته به شدت در حال رشد بوده و فرصتهای بسیاری ایجاد شده است. ایران ضایعات یکی از وبگاه های فعال در صنعت بازیافت و ضایعات ایران است و فضایی گسترده برای تمامی صنعتگران فراهم شده است که به راحتی به خرید و فروش و کسب اطلاعات مفید از بازار مواد اولیه و محصولات صنعتی بپردازند.
نمادها و کدهای بازیافت مواد[ویرایش]
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Recycling». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۷ آوریل ۲۰۰۷.
پیوند به بیرون[ویرایش]
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
بازگشت
چرا بازیافت مواد در طبیعت برای محیط زیست اهمیت دارد؟
1399/05/04
چرا بازیافت مواد در طبیعت برای محیط زیست اهمیت دارد؟
بازیافت زباله های رها شده در طبیعت یکی از مهمترین قدمهایی است که میتوانیم برای حفظ محیط زیست برداریم. در سالهای اخیر، بر اهمیت بازیافت بارها تاکید شده است ولی شاید هنوز در مورد اهمیت آن و تاثیری که بر حفظ محیط زیست دارد فکر نکرده باشید. در ادامه با بازیافت، تاریخچه و روشهای آن آشنا میشوید و اهمیت آن برای حفظ محیط زیست را درک خواهید کرد.
بازیافت زباله چیست؟
بازیافت عبارت است از تبدیل زباله و مواد دورریختنی و محصولات استفاده شده به مواد جدید و محصولات قابل استفاده. این کار نه تنها به محصولات و وسایل قدیمی، دوباره امکان بهرهبرداری میدهد بلکه میزان استفاده از مواد خام و اولیه به کار رفته در ساخت آنها را نیز کاهش میدهد.
بازیافت به معنای تبدیل مواد دورریختنی به اشیای قابل استفاده مجدد برای اجتناب از اتلاف موادی است که به شکل بالقوه، قابلیت استفاده مجدد دارند. این کار، میزان استفاده از مواد خام جدید را کاهش میدهد، در مصرف انرژی صرفهجویی میکند، آلودگی هوا و آب را کمتر میکند و تولید گازهای گلخانهای را هم کاهش میدهد. بازیافت یکی از اجزای کلیدی فرایندهای مدرن کاهش زباله است.
تاریخچه بازیافت زباله در ایران و خارج
بازیافت یک روند رایج در طول تاریخ زندگی بشر بوده است. در واقع سابقه آن به دوران باستان برمیگردد. گرچه اولین نمونه ثبت شده بازیافت کاغذ به سال ۱۰۳۱ در ژاپن برمیگردد، ولی فرهنگهای باستانی معمولا از آیتمهای زندگی روزمره تا مدتها به شکلهای مختلفی استفاده مجدد میکردند. این کار بیش از هر چیز به خاطر کمبود منابع و طولانی بودن فرایند ساخت محصولات بوده است.
هیچکسی نمیداند که دقیقا چه کسی برای اولین بار بازیافت را ابداع کرد. ولی با وجود اینکه منابعی که تایید میکنند که این کار در عصر برنز انجام میشده، نامعتبر هستند، مورخان اطمینان دارند که مفهوم بازیافت، با توسعهی صنایع دستی به شکل هم زمان رایج بوده است.
تاریخچه بازیافت مدرن
در قرن نوزدهم میلادی، همراه با انقلاب صنعتی، بازیافت شکل تازهای به خود گرفت. در آن دوران در عرض چند دهه کارخانهها در اطراف شهرها توسعه پیدا کردند، محصولات تولیدی آنها همه جا پیدا میشدند و جمعیت شهری روز به روز در حال گسترش بود. کشف باکتری، مردم را در مورد مشکلات بهداشتی ناشی از زبالهها آگاه کرد. اقداماتی برای کاهش زباله صورت گرفت. در سال ۱۸۷۰ در پاریس، یک حکم دولتی، انباشتن زباله در خیابان را ممنوع کرد. فردی به نام Eugène Poubelle پیشنهاد استفده از سطل زباله را برای هر خانه مطرح کرد.
در همین حال، صنعت بازیافت روزبهروز حرفهایتر میشد. دلالان آهن و فروشندههای خیابانی با چرخهای دستی در خیابانهای اروپا حرکت میکردند و زباله های قابل بازیافت را جمعآوری میکردند. به این ترتیب اولین مراکز بازیافت کم کم پدیدار شدند. آنها زبالهها را جدا میکردند. مواد ارگانیک را برای ساخت کمپوست مورد استفاده قرار میدادند و سایر مواد قابل بازیافت را به کارگاهها میفرستادند.
در اوایل قرن بیستم، اروپا در جنگ بود و بازیافت ضروری شد. فلزات اوراق به یک ماده اولیه مهم تبدیل شدند و آنها را برای ساخت سلاح و ریل راهآهن ذوب میکردند. به مرور زمان و با ظهور اولین وسایل نقلیه موتوری، جمع آوری زباله سریعتر و راحتتر شد.
در زمان جنگ جهانی دوم، که یک بحران دیگر برای کل دنیا بود، بازیافت اشیای روزمره نقش مهمی در زندگی مردم پیدا کرد. لباسها و پارچههای کهنه و حتی دکمههای کهنه جمع آوری میشدند. دوباره در خانه استفاده
نمی دانم
بازیافت مواد چه تاثیری بر آلودگی هوا دارد
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
باعث میشود هوا آلوده نشود و همچنین محیط زییت