توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    در چه صورت تندی متوسط با سرعت متوسط برابر است

    1 بازدید

    در چه صورت تندی متوسط با سرعت متوسط برابر است را از سایت هاب گرام دریافت کنید.

    سرعت و تندی متوسط و لحظه‌ای| فرمول محاسبه و مثال کاربردی

    سرعت و تندی متوسط و لحظه‌ای| فرمول محاسبه و مثال کاربردی

    تندی (Speed) کمیتی اسکالر (مقداری و بدون جهت) است که برابر با مسافت طی شده در واحد زمان می‌باشد. پس نکته بسیار مهم در محاسبه تندی، توجه به مسافت طی شده است. برای محاسبه تندی بایستی مسافت طی شده را بر زمان تقسیم کنیم.

    مثلا فرض کنید فاصله دو شهر از طریق جاده برابر با 200 کیلومتر باشد و اتومبیلی آن را در عرض 2 ساعت طی کند. طبق تعریف ارائه شده می‌توان گفت تندی اتومبیل 100 کیلومتر بر ساعت بوده است. یعنی 200 کیلومتر تقسیم بر مدت زمان که 2 ساعت است. پس تندی اتومبیل در مسیر 100 کیلومتر بر ساعت بوده است. اما آیا اتومبیل از لحظه حرکت تا لحظه توقف با تندی 100 کیلومتر بر ساعت حرکت کرده است؟ پاسخ قطعاً خیر است. طبیعتاً این اتومبیل با سرعت صفر شروع به حرکت نموده و در مسیر نیز گاهی سرعت خود را کم و زیاد کرده است. مثلا گاهی با سرعت 50، گاهی با سرعت 120 و گاهی نیز توقف کرده است. پس تندی محاسبه شده (100 کیلومتر بر ساعت) در واقع تندی میانگین (سرعت متوسط) حرکت اتومبیل است. پس به راحتی مفهوم سرعت متوسط را متوجه شدیم. سرعت متوسط در واقع میانگین مقدار سرعت متحرک در طول مسیر را بیان می‌کند.

    اما علاوه بر سرعت متوسط، مفهوم دیگری به نام سرعت لحظه‌ای (سرعت آنی) داریم. اگر در رابطه فوق، زمان به سمت صفر میل کند سرعت متوسط به سرعت لحظه‌ای (سرعت آنی) تبدیل می‌شود. سرعت لحظه‌ای (سرعت آنی) بطور دقیق سرعت متحرک را در هر لحظه (نسبت به لحظه قبل) بیان می‌کند. سرعت‌سنج اتومبیل سرعت لحظه‌ای آن را نشان می‌دهد، یعنی سرعت تعیین شده در یک بازه زمانی بسیار کوچک. در حالت ایده‌آل این بازه زمانی باید تا حد ممکن نزدیک به صفر باشد.

    منبع مطلب : gam98.ir

    مدیر محترم سایت gam98.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    تندی متوسط و سرعت متوسط

    تندی متوسط و سرعت متوسط

    در جزوه قبلی سایت در مورد کمیت های مسافت و جابه جایی و تفاوت آن ها توضیح دادیم. اگر دو متحرک داشته باشیم که مسافت یکسانی را در مدت زمان های متفاوتی طی کنند، به این معناست که تندی متحرکی که مسافت مورد نظر را در مدت زمان کمتری طی کرده است ، بیشتر است. در فیزیک در این رابطه دو کمیت تندی متوسط و سرعت متوسط  داریم که به ما کمک می کند.

    اگر متحرکی مسافت d را که جابه جایی آن برابر Δr است را در مدت Δt طی کند، تندی متوسط و سرعت متوسط  آن از روابط زیر بدست می آید :

    ph12 s1 harkat velocity 01 تندی متوسط و سرعت متوسط

    شاخص پایین av از کلمه average  به معنای متوسط است. تندی را با علامت s مخفف Speed و سرعت را با علامت v مخفف Velocity نشان می دهیم.  تندی متوسط کمیتی نرده ای است و سرعت متوسط کمیتی برداری است. ویکای هر دوی آنها متربرثانیه است.

     فرض می کنیم حرکت ما در راستای x باشد و از اینرو از نوشتن بردارهای یکه در راستای x یعنی (i) و همچنین از گذاشتن علامت بردار روی سرعت هم پرهیز می کنیم.  پس می توان از رابطه ی زیر برای محاسبه سرعت متوسط در حرکت بر روی خط راست استفاده کرد:

    ph12 s1 harkat velocity 02 تندی متوسط و سرعت متوسط

    نکته : اگر سرعت مثبت بدست آمد یعنی جهت حرکت در جهت مثبت محور x و در صورتی که منفی باشد، حرکت در خلاف جهت محور مثبت x است.

    نکته : سرعت متوسط کمیتی برداری است که با بردار جابه جایی هم جهت است .

    سرعت متوسط روی نمودار مکان – زمان: سرعت متوسط بین دو نقطه از نمودار مکان – زمان برابر شیب خطی است که آن دو نقطه را به یکدیگر وصل می کند.

    ph12 s1 harkat velocity 03 تندی متوسط و سرعت متوسط

    مثال ۱: متحرکی در یک مسیر دایره ای به شعاع ۱۰ متر حرکت می کند . تندی متوسط و سرعت متوسط  این متحرک را در صورتی بدست آورید که متحرک یک چهارم دایره را در مدت زمان ۵ ثانیه طی کند.

    حل مثال ۱: از مثال ۲ مبحث مسافت و جابه جایی داریم:

    ph12 s1 harkat velocity 04 تندی متوسط و سرعت متوسطمثال ۲: با توجه به نمودار مکان – زمان زیر که مربوط به خودرویی است که روی خط راست حرکت می کند. به سوالات پاسخ دهید:

    ph12 s1 harkat velocity 05 تندی متوسط و سرعت متوسط

    الف) سرعت متوسط خودرو را در هر یک از بازه های زمانی ۰ تا ۲ ثانیه و ۰ تا ۴ ثانیه و ۲ تا ۴ ثانیه و ۲ تا ۵ ثانیه و ۴ تا ۵ ثانیه حساب کنید.

    ب) تندی متوسط و سرعت متوسط خودرو را در بازه زمانی ۱ تا ۳ ثانیه و ۰ تا ۵ ثانیه حساب کنید.

    حل مثال ۲ : الف)

    ph12 s1 harkat velocity 06 تندی متوسط و سرعت متوسطب)

    ph12 s1 harkat velocity 07 تندی متوسط و سرعت متوسط

    مثال ۳ : نمودار مکان- زمان موتورسواری که در جهت محور x حرکت می کند، مطابق شکل زیر است. تندی متوسط و سرعت متوسط موتورسوار را در بازه های زمانی ۰ تا ۳ و ۳ تا ۵ حساب کنید.

    ph12 s1 harkat velocity 08 تندی متوسط و سرعت متوسطحل مثال ۳:

    ph12 s1 harkat velocity 09 تندی متوسط و سرعت متوسط

    از این مثال ۲ نتیجه می گیریم:

     ۱-اگر نمودار مکان- زمان حرکت در یک بعد،  خط راست باشد، در همه بازه های زمانی سرعت متوسط یکسان است که می توان گفت سرعت متحرک ثابت است.

     ۲- اگر در حرکت بر روی خط راست، تغییر جهت نداشته باشیم، تندی متوسط و سرعت متوسط برابرند.

    این دو نتیجه بسیار مهم هستند از اینرو آن ها را بخاطر بسپارید.

    اگر متحرکی جابه جایی های متوالی  و هم جهت را با سرعت های ثابت مختلف یعنی در بازه های زمانی مختلف طی کند در صورتی که بتوان از زمان تغییر سرعت چشم پوشی کرد، سرعت متوسط در کل مسیر از رابطه زیر بدست می آید:

    ph12 s1 harkat velocity 10 تندی متوسط و سرعت متوسط

    مثال ۴:  متحرکی سه جابه جایی هم اندازه و هم جهت و پی در پی را با سرعت های ثابت ۲۰ و ۳۰ و ۱۰ متر بر ثانیه طی کرده است . سرعت متوسط متحرک را در کل مسیر بیابید . ( از زمان تغییر سرعت ها چشم پوشی کنید)

    حل مثال ۴:  چون جابه جایی ها هم اندازه هستند هر یک از آن ها را  x می نامیم.

    ph12 s1 harkat velocity 11 تندی متوسط و سرعت متوسط

    ویدیو آموزشی این مبحث را که توسط استاد مصطفی کبیری آماده شده است می توانید در زیر مشاهده کنید.

    تمرین ۱: متحرکی که روی خط راست در حرکت است ، در مدت ۲t ثانیه با سرعت ثابت ۵ متر بر ثانیه و در مدت ۳t ثانیه با سرعت ثابت ۱۵ متر بر ثانیه حرکت می کند . سرعت متوسط متحرک را در کل زمان حرکت بدست آورید. زمان تغییر سرعت بسیار سریع است.

    تمرین ۲: متحرکی مسافت x را با سرعت v و مسافت ۳x را با سرعت  ۳v و مسافت ۴x  را با سرعت ۴v  در یک جهت طی می‌کند، سرعت متوسط چند v است؟

    تمرین ۳: نمودار مکان – زمان  متحرکی، مطابق شکل است. سرعت متوسط در کدام بازه زمانی ۰ تا t1 و t1 تا t2 و t2 تا t3  بیشتر است؟

    ph12 s1 harkat velocity 12 تندی متوسط و سرعت متوسطتمرین ۴: نمودار زیر مربوط به متحرکی است که روی خط راست حرکت می کند. سرعت متوسط متحرک را در بازه زمانی ۱۰ تا ۱۸ ثانیه بدست آورید.

    ph12 s1 harkat velocity 13 تندی متوسط و سرعت متوسطتمرین ۵: معادله حرکت متحرکی که در SI  و روی خط راست حرکت می کند به صورت x=t2-8t+4 است. سرعت متوسط متحرک را در بازه زمانی صفر تا ۶ ثانیه حساب کنید.

    تمرین ۶: اتومبیلی با سرعت ۶۰km/h به مدت ۱۰ دقیقه به طرف شمال و بعد با سرعت ۳۰km/h به مدت ۲۰ دقیقه به طرف مشرق حرکت کرده است. تندی متوسط و سرعت متوسط اتومبیل را در این مدت حساب کنید.

    تمرین ۷: اگر متحرکی نیمی از مسیر دایره به شعاع ۲۰ متر را در مدت ۵ ثانیه طی کند. تندی متوسط و سرعت متوسط متحرک را در این مدت حساب کنید.

    تمرین ۸: نمودار مکان-زمان متحرکی که روی محور x حرکت می‌کند،مطابق شکل زیر، به صورت سهمی است. اگر مسافت طی شده توسط متحرک  در بازه‌ی زمانی ۳ تا ۹ ثانیه برابر ۱۲ متر باشد، تندی متوسط و سرعت متوسط متحرک را در بازه زمانی ۰ تا ۹ ثانیه حساب کنید.

    ph12 s1 harkat velocity 14 تندی متوسط و سرعت متوسط

    منبع مطلب : physicfa.ir

    مدیر محترم سایت physicfa.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    ت 3 ماه قبل
    0

    نیمدانم

    0
    ت 3 ماه قبل

    هوم

    احمد 8 ماه قبل
    0

    زمانی که مقدار مسافت طی شده با جابجایی برابر باشه مثلا روی یک خط صاف باشد

    -1
    ت 3 ماه قبل

    اگف حرک کنه برابر میشه؟

    برای ارسال نظر کلیک کنید