توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    در گذشته برای پختن غذا از چه وسیله ای استفاده میکردند

    1 بازدید

    در گذشته برای پختن غذا از چه وسیله ای استفاده میکردند را از سایت هاب گرام دریافت کنید.

    از بزرگ‌ترهای خانواده‌ی خود بپرسید که در زمان‌های گذشته برای پختن غذا

    سایت آموزش و پرورش


    رتبه الکسا سایت


    ویکی پدیا


    معلم سایت

    منبع مطلب : www.asemankafinet.ir

    مدیر محترم سایت www.asemankafinet.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    میشه خوند!

    سلام

    همزمان با گرم شدن هوا در بهار، از وسایل خنک کننده ی دهه ی سی گفتم و الان با سرد شدن هوا، یاد وسایل گرمایشی و پخت و پز غذا در دوران گذشته افتادم که یادآوری آن لااقل برای خودم خالی از لطف نیست.

    آن وقتها مثل الان نبود که با روشن کردن یک کلید، هوای اتاقها در درجه مطلوبی ثابت شود و یا با انواع وسایلی چون زودپز و آرام پز و ماکرو ویو غذا ها به راحتی پخته شود.

    تامین گرما برای پخت و پز غذا و گرم کردن فضا ، خصوصا در داخل اتاقها،  به وسیله ی ذغال چوب ودر فضاهای آزاد ، خصوصا برای پخت غذا از هیزم استفاده میشد. آتش مورد نیاز گرم کردن اتاقها، بعضا در داخل منقل فلزی و در اکثر قریب به اتفاق موارد، در منقل زمینی ثابتی که در کف اتاق تعبیه شده بود، آماده می شد. این منقل های ثابت با نام  کله(با فتح ک)، معمولا در بهترین نقطه ی  بالای اتاق، در کف زمین با حفر حوضچه ای ساخته میشد که برایش یک حاشیه ی امنی نیز در نظر میگرفتند.  دور آنرا با چهار چوب، محصور و تزئین میکردند.این کله ها حدودا یک متر در یک متربود که یک ضلعش چسبیده به دیوار و اطراف سه ضلع دیگرش معمولا نمد فرش می کردند. کل سطح کله و حاشیه آنرا که به چهار چوب منتهی میشد با مخلوطی از گل و تفاله ی گاو (گل گوئی)  اندود میکردند.درکف این کله معمولا مقداری خاکستر وجود داشت و اکثر موارد آتش را در بیرون از اتاق درست میکردند تا گاز ها و دود و بخارات مضر وآزار رسان آن خارج شده ، آنگاه به کله منتقل میکردند.

    کله،  ابزار و ادوات مخصوص به خود داشت که عبارت بودند از :انبر (ماشه)، خاک انداز (آتش کش)، باد بزن (وازن)،  جارو یا گرد گیر (کله ور سازه )، سه پایه فلزی( دزه نون)،یک آجر نصفه برای گذاشتن قوری بر رویش، دود کش فلزی(تنوره). گاهی هم، قوری و کتری( قهوه جوش)  وچند استکان کمر باریک لب طلائی و نعلبکی وقندان که  در داخل یک سینی بود، و روی طاقچه ی بالای کله،  پای ثابت ملزومات کله بود .

    این محل که کله در آن تعبیه شده بود در حقیقت شاه نشین خونه بود که ( کلسی) نامیده میشد و در تعارفات به مهمان میگفتند: بفرمائید( بالا کلسی) .
    در بعضی از خانواده ها کرسی میگذاشتند که بنظرم همه تان میشناسید .لذت خوابیدن زیر کرسی در زمستانهای سرد وپختن سیب زمینی و تاب تابی گندم (چس فیل) در زیر خاکستر داغ کله یا منقل کرسی و شیطنت کردن و لگد زدنهای پنهانی زیر کرسی، مگر از ذهن کسی که تجربه کرده دور میشود!!!!
    در بعضی از خانواده ها برای گرمایش از بخاری های مختلف چوب سوز ویا خاک اره سوز ویا اوج سوز (پوسته ی خارجی شالی،آنهائی که نزدیک کارخانه های شالی کوبی (اودنگ) بودند)نیز استفاده میشد که با نزدیک شدن به دهه ی40 بخاری های نفت سوز چکه ای و علاءالدین وسایر بخاری های نفت سوز، مشگل گرم کردن خانه ها را کم کرد وهمچنین لذت وجود کله و کرسی رانیز کاهش داد.
    برای تهیه چائی( که آنموقع فقط چای ایرانی بود)،سماور های برنجی  و ورشوئی ذغال سوز استفاده میشد که همواره در بالایش تنوره و در زیرش سینی  ئی برای جمع کردن خاکستر. وجود داشت که همزمان با ورود بخاری های نفت سوز،  سماور های نفتی نیز به خانه ها راه یافت.
    برای پخت غذا در زمستان، از کله و یا از کوره ی ذغالی در داخل اتاق استفاده می شد.(این کوره ها معمولا در دو اندازه،  یکی به اندازه حلب روغن 5 کیلوئی و  دیگری اندازه حلب روغن 17 کیلوئی ساخته میشد. به این صورت که یک ردیف آجر تیغه ای داخل ودور حلب در سه طرف آن میگذاشتند ووقتی آجر تیغه به نیمه ی قد حلب رسید یک صفحه فلزی مشبک و یا چند میل گرد یا سیم کلفت میگذا شتند وآجر چینی تا بالا ادامه پیدا می کرد. .در قسمت زیر طرفی که آجر نداشت دری میبریدند برای تخلیه ی خاکستر وچند سوراخ برای تهویه ی بهتر ). کل قسمت داخلی آجر ها با ( گل گوئی ) اندود می شد. آتش ذغال را  در نیمه ی بالائی این کوره میریختند و روشن میکردند و قابلمه غذا بالای آن. وای چه حرارتی!
    در فصول گرم سال این کوره ها به بیرون اتاق منتقل و به مطبخ میرفت . در بیرون  از اتاق، علاوه بر این کوره ها ، کله هائی با استفاده از آجر و سنگ میساختند که با هیزم روشن میشد و خانمهای با سلیقه بخاطر سیاه نشدن پشت دیک،  قبل از گذاشتن دیک بر روی آتش هیزم ، پشتش گل میمالیدن !!این کله ها بعضی بزرگ بود برای کارهای بزرگ مثل رب پزی، هلی پتکا پزی و قوام نارنج پزی.که (کرک)یعنی دیک بزرگ روی آن قرار میگرفت.

    دیک ها و قابلمه ها معمولا، مسی و یا لعابی بود.داخل ظروف مسی قلع اندود، کاسه و بشقاب ها اکثرا لعابی و بعضا مسی بود. در بسیاری از خانه ها،  اعضای پر جمعیت خانواده ، در یک ظرف بزرگ مسی به نام ( دوری = همه ی اعضای خانواده دورش می نشستند) ، با دست و به ندرت با (کچه = قاشق چوبی کوچک)،غذا میخوردند.

     این نحوه غذا خوردن چه خاطره های شیرینی برایمان ساخت !

    غذا های کاملا جا افتاده، تهیه شده از مواد اولیه تازه ، با برنج گرده (زرک دونه ) واقعا بی نظیر بود.

    در سالهای بعد، کم کم چراغهای خوراک پزی نفت سوز مثل سه فتیله و والور و در نیمه دوم دهه ی 40 گاز و لوازم گاز سوز به لوازم خانه اضافه شد.گرچه کار راحتتر شد.انگار مزه ی غذا ها را هم کاهش داد.

    از دیگر راهکارهای مقابله با سرما، فرش کردن اتاقها با نمد و قالی بود که با فرا رسیدن بهار کم کم این فرشهای پشمی جمع می شد و پس از نفتالین زدن به جای امنی منتقل و جایش را به حصیر(کوب) می داد.
    دوستدارتان:عبداله قهقائی

    منبع مطلب : ghahghaei.blogfa.com

    مدیر محترم سایت ghahghaei.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    سمیه 11 روز قبل
    0

    مطبخ

    ناشناس 20 روز قبل
    0

    سردادر قدیم درقسمتی از خانه غذا پخت میشود

    ناشناس 1 ماه قبل
    0

    در قدیم به قسمتی از خانه ک در آنجا غذا می پختند

    عاااااالی 6 ماه قبل
    1

    عاااااااالی

    ناشناس 6 ماه قبل
    0

    آره من که داستان نخواستم اصلا خوب نبود.بعد شما

    نمی دونید من چی گفتم

    ناشناس 7 ماه قبل
    1

    پخت غذا در زمان های قدیم

    mhgggfg 7 ماه قبل
    0

    سلام دوستان شما خودتون انجام بدین

    چدنی

    ناشناس 8 ماه قبل
    2

    من برای خودم می خواستم اصلا خوب نبود

    رزببی 8 ماه قبل
    0

    یبیبیبسیب

    🔴🔴🔴 8 ماه قبل
    1

    سلام

    0
    🔴🔴🔴 8 ماه قبل

    سلام

    ناشناس 8 ماه قبل
    2

    من واسه دخترم میخواستم اصلا خوب نبود

    1
    اره راست میگی 7 ماه قبل

    خیلی بده

    برای ارسال نظر کلیک کنید