عامل به وجود آمدن جزر و مد چیست علوم هفتم
عامل به وجود آمدن جزر و مد چیست علوم هفتم را از سایت هاب گرام دریافت کنید.
آموزش علوم متوسطه - جزر و مد چیست و چگونه به وجود می آید؟
جزر و مد بالا رفتن و پایین آمدن بخش بزرگی از آب است.
جزر و مدها به این دلیل ایجاد می شوند که زمین و ماه یکدیگر را جذب می کنند. درست مثل آهن رباها که یکدیگر را جذب می کنند.
ماه می کوشد هرچیزی که برروی زمین قرار دارد را به سوی خود بکشد تا آن را به خودش نزدیک تر کند. اما زمین قادر است همه چیز به جز آب ها را نگه دارد. از آن جایی که آب ها همیشه در حال حرکتند زمین نمی تواند آنها را نگه دارد و ماه می تواند آب ها را به سوی خودش بکشد.
هر روز دو جزر و مد بلند و دو جزر و مد کوتاه به وجود می آید. اقیانوس ها به طور دایم از وضعیت جزر و مد بلند به جزر و مد کوتاه حرکت می کنند و سپس به جزر و مد بلند برمی گردند. 12 ساعت و 25 دقیقه بین دو جزر و مد بلند زمان هست.
جزر و مد صعود و سقوط دوره ای حجم بزرگی از آب است. بادها و جریانات آب موجب حرکت آب سطح می شوند و امواج را ایجاد می کنند.
در این شرایط اثر جاذبه زمین بر ماه باعث می شود آب ها در مسیر ماه صعود کنند. صعود دیگر وقتی رخ می دهد که برخلاف وضعیت قبل، زمین هم به طرف ماه کشیده می شود.
به این ترتیب سطح اقیانوس ها روزانه در حال نوسانند چراکه زمین، ماه و خورشید با هم در تعاملند. هنگامی که ماه
به دور زمین می گردد و هنگامی که زمین و ماه هر دو به دور خورشید می
گردند، ترکیب نیروهای گرانشی باعث می شود که اقیانوس های زمین بالا و پایین
بروند. از آن جایی که زمین درحال گردش است، هنگامی که این اتفاق می افتد،
دو جزر و مد در هر روز رخ می دهد.
رابطه نیروی جاذبه خورشید با جزر و مدها
جزر
و مدهای بهاره مخصوصاً جزر و مدهای قوی تری هستند. البته آنها ربطی به فصل
بهار ندارند. این جزر و مدها وقتی رخ می دهند که زمین، خورشید و ماه در یک
راستا قرار می گیرند. در این حالت نیروهای جاذبه ای ماه و خورشید با هم به
جزر و مد منجر می شوند. جزر و مدهای بهاره در طول ماه کامل و ماه نو رخ می
دهند.
جزر و مدهای پروکسیجین (Proxigean)
جزر و مدهای قوی ای هستند که به ندرت به وجود می آیند. این جزر و مدها وقتی رخ می دهند که از سویی ماه به شکل غیر معمولی به زمین نزدیک می شود و از طرف دیگر هم در فاز ماه نو است. یعنی موقعی که ماه بین خورشید و زمین است. این جزر و مد بیشتر هر 1.5 سال یک بار رخ می دهد.
جزر
و مدهای نیپ جزر و مدهای ضعیفی هستند. این جزر و مدها موقعی رخ می دهند که
ماه و خورشید نسبت به زمین در خط عمود با یکدیگر قرار دارند. جزر و مدهای
نیپ در طول ماه های یک چهارم رخ می دهند.
چگونگی به وجود آمدن جزر و مد:
چگونگی تولید انرژی به کمک جزر و مد:
منبع مطلب : mmscience.ir
مدیر محترم سایت mmscience.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جزر و مد به زبان ساده + کاربردهای ان
جزر و مد عبارت است از بالا رفتن آب و حرکتش به سمت ساحل ( مد ) و پایین آمدن آب ( جزر ) در سطح اقیانوس ها ، دریاها و حتی دریاچه ها به علت نیروی گرانش یا جاذبه ای که از سمت ماه و خورشید بر آن ها وارد می گردد . البته این نیروهای گرانشی بر تمامی مواد روی زمین تاثیر گذار هستند از جمله کوه ها ولی چون سیالات ( مایع ها و گازها ) توانایی جاری شدن دارند بر اثر افزایش و کاهش وزن، جاری می شوند و اثر آن را نشان می دهند وگرنه هنگام مد همه ی چیزها حتی خود شما در سطح زمین اندکی سبکتر و در هنگام جزر اندکی سنگین تر از حالت عادی اند.
همچنین به علت اینکه فاصله ی ماه از زمین بسیار کمتر از خورشید نسبت به زمین است، ماه تاثیر مهمتری بر جزر و مد داشته و عامل اصلی می باشد.
در چرخش ماه به دور زمین نیروی گرانشی ماه بر آب هایی که در سمت ماه واقع شده اند (شکل 1 قسمت A ) اثر گذاشته و آن ها را به سمت خود می کشد و باعث ایجاد مد می گردد . در طرف مقابل ماه ( شکل 1 قسمت B ) نیز آب اقیانوس ها و دریا ها بالا می آیند و مد هایی را ایجاد می کنند . دلیل حرکت آب ها در سمت مقابل ماه این است که مرکز ثقل یا گرانیگاه زمین (گرانیگاه نقطه ای فرضی که مرکز جرم جسم است و برایند تمام نیروهای گرانش جسم به سوی آن است . در مورد اجسام کروی مانند زمین ، گرانیگاه نقطه ی مرکزی درون زمین می باشد.) کمی به سمتی که ماه در آن قرار دارد متمایل شده و همین امر باعث می شود نیروی گرانشی زمین در سمت مقابل ماه کمتر شود و در نتیجه آب ها بر خلاف نیروی جاذبه زمین یعنی به سمت بالا حرکت کنند و باعث ایجاد مد می شوند.
شکل 1
قسمت هایی که در سمت ماه و یا طرف مقابل قرار ندارد ( منطقه C و D در شکل 1 ) چون به طور کامل تحت تاثیر نیروی جاذبه زمین قرار دارند به سمت پایین متمایل هستند (جزر ) که جزر نیز برای هر نقطه در سطح زمین 2 بار در شبانه روز رخ می دهد.
شکل 2
شکل 3
البته شدت جزر و مد به عوامل گوناگونی مانند شکل دریا ، عرض جغرافیایی و ... هم بستگی دارد. مثلاً خلیج فاندی در کانادا به علت شکل قیفی خود دارای مدهایی به ارتفاع 15 متر است. لازم به گفتن است که دریاچه ها چون معمولاً مساحت کمی دارند و به دریاهای دیگر راه ندارند تا آب میان آنها جاری شود، تقریبا جزر ومد ندارند (دریای مازندران تقریبا جزر و مد ندارد.)
استفاده از جزر و مد برای تولید الکتریسیته :
به این منظور ابتدا باید سدی بر روی رودخانه یا ساحل دریاها ایجاد شود که به این نوع سد ها سد های جزر و مدی گفته می شود . در زمان مد آب در حرکت به سمت ساحل و در زمان جزر آب های ذخیره شده در مسیر حرکتشان به سمت دریا از داخل توربین های تعبیه شده در داخل سد عبور می کنند و باعث چرخش آن ها و در نتیجه تولید انرژی الکتریسیته می شوند.
شکل 4
استفاده از جزر و مد برای تولید ماهیگیری :
برای ماهیگیری با استفاده از جزر و مد از نوعی تور که شکل نیم دایره ای دارد ، استفاده می شود . این تور در ساحل دریا نصب می گردد . در زمان مد که آب به سمت ساحل می آید ، ماهی ها برای تغذیه به این قسمت می روند . ( به این دلیل که در این قسمت موجودات زیادی وجود دارند که با تابش نور خورشید و وجود جریان هوا در آن جا رشد کرده و باعث ایجاد منابع تغذیه ی مناسبی برای ماهی ها می شوند . از این رو ماهی ها در زمان مدها به این قسمت برای تغذیه هجوم می برند ) . با پایین آمدن سطح آب و حرکت آن به سمت دریا ماهی ها در مسیر بازگشت شان با این تورها مواجه می شوند و بنابراین نمی توانند به دریا بروند . به این صورت ماهی ها به دام افتاده و صید می شوند .
شکل 5
منبع :http://www.olumtaheri.blogfa.com
منبع مطلب : oloomtaheri.blogfa.com
مدیر محترم سایت oloomtaheri.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جزر و مد چیست؟
– جزر و مد (Tides)
پدیده جزر و مد اساساً زائیدهی نیروی جاذبه ماه است. بر روی زمین در هر لحظه دو منطقه وجود دارد که در این مناطق آب اقیانوسها به نحو چشمگیری بالا میآید که به آنها «کوههای دوگانه مد» میگویند. یکی از آنها در امتداد خط واصل بین ماه زمین و در قسمت رو به ماه است و دیگری در همان امتداد و در قسمت پشت به ماه زمین قرار دارد. دلیل ایجاد «کوه مد» اول را میتوان به خوبی فهمید؛ در این منطقه ماه در نصف النهار ناظر و در بیشترین ارتفاع خود در آسمان قرار دارد. در نتیجه توده آبهای دریاها با بیشترین شدت در جهت ماه جذب میشوند.
«کوه مد» دوم که در عقب قرار دارد به چه دلیل ایجاد میشود؟
زمین و ماه، هر دو به دور یکدیگر میچرخند. در واقع هر دو جرم آسمانی بر دور مرکز گرانش مشترک بین خود میگردند. اما از لحاظ مقدار جرم، آنها یک زوج نابرابر هستند، زیرا جرم زمین 81 برابر ماه میباشد. اگر جرم ماه و زمین با یکدیگر برابر بود، این مرکز گرانش دقیقاٌ در وسط آن دو قرار میگرفت، ولی چون زمین بسیار سنگینتر از ماه است، مرکز گرانش به زمین نزدیکتر است و در واقع زیر سطح زمین قرار دارد.
زمین نیز در طول یک ماه، نوعی رقص تخم مرغی را گرد این مرکز گرانش مشترک اجرا میکند. در نتیجه یک نیروی گریز از مرکز ایجاد میشود، که بزرگترین بخش این نیرو در قسمت پشت به ماه زمین متمرکز میگردد. بنابراین توده آبهای آنجا در اثر نیروی رانش به خارج از زمین کشیده میشوند. زمانی که ماه در حال طلوع یا غروب در افق قرار دارد، کمترین حالت مد یا همان جزر را خواهیم داشت.
به خاطر دوری خورشید از زمین اثر خورشید در جزر و مد به تنهایی نسبت به اثر ماه، کمتر است
جزر و مد همراه با حرکت ظاهری ماه در آسمان از افق شرقی به سوی افق غربی ناظر پیش میروند. بنابراین ما در هر منطقه از زمین روزانه دو بار شاهد جزر و مد آب دریاها هستیم. اما از آنجا که ماه نیز آهسته به دور زمین در گرش است، محل وقوع این «کوههای مد» را با خود انتقال میدهد. بنابراین در طول یک دور چرخش زمین به دور خود، مکان کوههای مد تا حدودی جابهجا میشود.
بر این اساس یک مد تا مد بعدی بجای 12 ساعت ، 5/12 ساعت طول می¬کشد. اگر دقت کنید میبینید این زمان درست نصف زمان یک شبانه روز قمری است. یعنی نصف 24 ساعت و 51 دقیقه، از طلوع ماه تا طلوع ماه در روز بعدی است. اگر زمین، خورشید و ماه در یک امتداد واقع شوند، نیروی گرانش خورشید، موجب تقویت نیروی گرانش ماه میگردد. این حالت در زمانهای «ماه نو» و «بدر» بروز میکند و در این صورت بزرگترین جزر و مدها ایجاد میشوند. به خاطر دوری خورشید از زمین اثر خورشید در جزر و مد به تنهایی نسبت به اثر ماه، کمتر است.
فاصله خورشید از زمین 400 برابر دورتر از فاصله ماه از زمین است، و میتوان گفت نیروی کشندی خورشید چیزی در حدود 7 درصد نیروی کشندی ماه است. از طرفی هم دوری و نزدیکی ماه به زمین هم تا تاثیرگذار است به نحوی که زمانی که ماه در حضیض مداری است، نیروی کشندی ماه تا 20 درصد بیش از حالت عادی است
کلمات کلیدی مطلب: مقالات | دانستنی ها | مقالات علمی و آموزشی|جزر ومد
منبع: بیتوته
منبع مطلب : tizland.ir
مدیر محترم سایت tizland.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.