وسیله ای که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند
وسیله ای که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند را از سایت هاب گرام دریافت کنید.
مولد الکتریکی
در برق و الکتریسیته، مولد الکتریکی یا آزانگر الکتریک[۱] یا ژنراتور برق (به انگلیسی: Electric Generator) به ماشینی گفته میشود که از طریق القای الکترومغناطیسی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی به وسیله موتور الکتریکی صورت میگیرد. موتورها و مولدهای الکتریکی از جهات مختلفی دارای شباهتهای زیادی با یکدیگر هستند. تأمینکنندهٔ انرژی مکانیکی ممکن است توربین گاز، توربین بخار، توربین آبی، توربین بادی یا یک موتور درونسوز باشد.
پیشرفت[ویرایش]
قبل از اینکه رابطه بین الکتریسیته و مغناطیس کشف شود مولدهای الکترواستاتیکی کشف شدند که از اصول الکترواستاتیک برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده میکردند. این مولدها توان را در ولتاژ بسیار بالا و جریان الکتریکی اندک تولید میکردند. این ماشینها از یکی از این دو مکانیسم برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده میکردند:
صفحه فارادی[ویرایش]
در سالهای ۱۸۳۱–۱۸۳۲ مایکل فارادی اصول عملکرد مولدهای الکترومغناطیسی را کشف کرد. این اصل بعدها قانون فارادی نام گرفت که بر این نکته دلالت میکند که در دو سر هادی که بهطور عمودی نسبت به یک میدان مغناطیسی حرکت کند پتانسیل الکتریکی ایجاد میشود. او همچنین اولین مولد الکترومغناطیسی را نیز ساخت که به آن صفحه فارادی گفته شد. این مولد یک مولد هم قطب بود که از یک صفحه مسی که بین دو آهنربای نعل اسبی میچرخید تشکیل شده بود. این مولد قادر به ساخت میزان اندکی ولتاژ جریان مستقیم با یک جریان بالا بود.
البته این طراحی از جهات مختلفی کم بازده بود چرا که ولتاژ تنها در قسمتهایی از صفحه به وجود میآمد که زیر قطبها قرار داشتند و جریان تولیدی به سرعت در دیگر قسمتهای صفحه پخش میشد و این جریان جاری شده در صفحه موجب هدر رفتن انرژی به صورت گرما میشد. مولدهای هم قطب بعدی این مشکل را با استفاده از آهنرباهایی که تمام محیط صفحه را پوشش میدادند حل کردند بهطوریکه میدان در طول تمام صفحه بهطور یکنواخت وجود داشته باشد.
دینام[ویرایش]
دینام اولین مولد الکتریکی بود که میتوانست برق مورد نیاز صنایع را تأمین کند. دینام از اصول الکترومغناطیس برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی استفاده میکند و با استفاده از کموتاتور، جریان مستقیم تولید میکند. در طول مجموعهای از اکتشافات تصادفی، دینام به یک الگو برای اختراع ماشینهایی چون موتور الکتریکی جریان مستقیم، مولد جریان متناوب، موتور سنکرون تبدیل شد.
یک دینام از یک قسمت ثابت که میدان مغناطیسی دائمی تولید میکند و مجموعهای از سیمپیچهای متحرک که داخل میدان میچرخند تشکیل شدهاست. در دینامهای کوچک، میدان مغناطیسی ثابت ممکن است به وسیله چند آهنربای دائمی فراهم شود. در دینامهای بزرگ این میدان به وسیله یک یا چند آهنربای الکتریکی ایجاد میشود.
امروزه به ندرت میتوان مولدهای دینامی بزرگی را دید که برای تولید انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار گیرند و این به دلیل عدم استفاده از جریان مستقیم است. امروزه استفاده از جریان متناوب به علت بهرهوری بالا در حین تولید، توزیع و انتقال به شدت گسترش یافته و برای تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم نیز معمولاً از مدارات الکترونیکی و الکترونیک قدرت استفاده میشود. اما پیش از کشف اصول جریان متناوب تولید انرژی الکتریکی تقریباً فقط با استفاده از تعداد زیادی مولد دینامی ممکن بود. امروزه مولدهای دینامی تنها به عنوان ابزاری نمادین برای نشان دادن تاریخ تولید برق مورد استفاده قرار میگیرند.
مولدهای MHD[ویرایش]
یک مولد MHD یا مگنتو هیدرودینامیکی (magnetohydrodynamic) نوعی مولد است که برق را مستقیماً از گازهای داغی که در یک میدان مغناطیسی در حرکت هستند و بدون استفاده از تجهیزات الکترومغناطیسی میگیرد. امکان استفاده از گازهای خروجی از این مولد برای گرم کردن یک بویلر در یک چرخه گرمایی، استفاده از این مولدها را منطقیتر کردهاست. اولین نوع این مولدها در سال ۱۹۶۵ طراحی شد و اوج استفاده از این مولدها به یک نیروگاه نمایشی ۲۵ مگاواتی در ایالات متحده بازمیگردد. با وجود امکان استفاده از گرمای گازهای خروجی مورد استفاده در این مولدها بهرهوری آنها از توربینهای سیکل ترکیبی پایینتر است و به همین دلیل استفاده از این مولدها بسیار محدود است.
تصورات غلط[ویرایش]
بر خلاف تصور عموم[نیازمند منبع] یک مولد به هیچ عنوان بار الکتریکی تولید نمیکند بلکه میزان بار الکتریکی همواره در هادی ثابت است. عملکرد یک مولد با عملکرد پمپ آب قابل مقایسه است که تنها جریان آب را ایجاد میکند و به خودی خود آبی تولید نمیکند.
تحریک[ویرایش]
هر موتور یا مولدی که از یک سیمپیچ به جای آهنربای دائم استفاده کند نیازمند جریانی است تا در سیمپیچها جریان داشته باشد و ماشین را قادر به کار کند. در صورتی که جریانی در سیمپیچ تحریک مولد وجود نداشته باشد حرکت روتور نمیتواند موجب تولید انرژی الکتریکی شود. در نیروگاههای بزرگ از مولدهای کوچک برای تولید جریان تحریک مولدها استفاده میشود.
مدار معادل[ویرایش]
مدار معادل یک مولد به همراه بار خارجی RL در تصویر سمت چپ نمایش داده شده. برای به دست آوردن پارامترهای VG (ولتاژ مولد) و RG (مقاومت الکتریکی مولد) به ترتیب زیر عمل میشود:
بهطور کلی مقاومت AC داخلی مولد در هنگام حرکت مولد کمی بیشتر از مقاومت داخلی DC آن در حالت توقف مولد است. رویه بالا این امکان را برای شما به وجود میآورد که دو پارامتر را با دقت بهتری به دست آورید اما میتوانید برای محاسبه تقریبی دو پارامتر مقاومت AC و DC را برابر در نظر بگیرید.
بر طبق «قاعده توان بیشینه در مولد» توان بیشینه در مولد هنگامی ایجاد میشود که میزان مقاومت بار خارجی با میزان مقاومت داخلی مولد برابر باشد. اما در این صورت نیمی از توان تولیدی مولد در مقاومت داخلی آن به مصرف میرسد که این امر بهرهوری مولد را به شدت کاهش میدهد و به همین دلیل در مولدها معمولاً میزان مصرف بار خارجی چندین برابر مصرف بار داخلی مولد است تا به این ترتیب بهرهوری مولد بالاتر رود.
مولدهای موجود در وسائل نقلیه[ویرایش]
تقریباً تمامی خودروها از یک مولد داخلی برای تغذیه سیستم الکتریکی خودرو و شارژ دوباره باتری بعد از روشن شدن استفاده میکنند. این مولد داخلی انرژی مکانیکی مورد نیاز خود را از موتور و به وسیله یک اتصال مکانیکی غیرمستقیم تأمین میکند. وسائل نقلیه موتوری اولیه تا دهه ۱۹۶۰ از مولدهای DC که بهرهوری پایینتری دارند، برای تولید انرژی الکتریکی مورد نیاز در خودرو استفاده میکردند اما امروزه مولدهای DC جای خود را به تناوبگرها یا دینامهای جریان متناوب (alternator) دادهاند که از یک یکسوکننده داخلی برای یکسوسازی خروجی مولد استفاده میکنند. مولد داخلی خودرو بهطور معمول دارای خروجی ۱۲ ولت ۵۰ تا ۱۰۰ آمپر است که این خروجی با توجه به میزان بار الکتریکی داخلی خودرو میتواند بیشتر نیز باشد برای مثال خودروهایی که دارای سیستم فرمان هیدرولیک و سیستم تهویه هستند دارای مصرف به مراتب بیشتری نسبت به خودروهای معمولی هستند.
از آنجایی که در خودروهای دیزلی انرژی زیادی برای راه اندازی خودرو در استارتر موتور استفاده میشود؛ در خودروهای باربری و خودورهای بزرگ بیشتر از مولدهای ۲۴ ولت برای تأمین برق استفاده میشود و به این ترتیب نیاز به افزایش سطح مقطع سیمکشی داخلی خودرو برطرف خواهد شد. مولدهای داخلی بیشتر خودروها از آهنربای غیر دائم استفاده میکنند و معمولاً بهرهوری بین ۵۰٪ تا ۶۰٪ دارند در حالی که در مولدهای موتور سیکلتها از آهنربای دائمی استفاده شده که باعث کاهش حجم مولد میشود.
مولدهای کوچکتر از مولد موتور سیکلتها را میتوان در دوچرخهها دید. این مولدها که از آهنربای دائم استفاده میکنند و جریانی ۰٫۵ آمپر را در ولتاژ ۶ یا ۱۲ ولت تولید میکنند. در این نوع مولدها بهرهوری از اهمیت بالایی برخوردار است ولی با این وجود به علت استفاده از آهنربای دائم از ۶۰٪ (۴۰٪ معمولتر است) تجاوز نمیکند.
جستارهای وابسته[ویرایش]
منابع[ویرایش]
مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Electrical generator». در دانشنامهٔ ویکیپدیای، بازبینیشده در ۷ می۲۰۰۸.
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
مدیر محترم سایت fa.wikipedia.org لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی با کارایی بالا
پژوهشگران آمریکایی موفق به ساخت مبدلی شدند که قادر است انرژی مکانیکی را مستقیما به انرژی شیمیایی تبدیل کند.
این مبدل میتواند انرژی شیمیایی ذخیره شده را نیز به انرژی الکتریکی تبدیل نماید. این روش با سیستمهای رایج که در آنها انرژی مکانیکی به الکتریسیته تبدیل شده و سپس به انرژی شیمیایی تبدیل میشود، تفاوت دارد. از آنجایی که یک مرحله میانی در این روش حذف شده بنابراین کارایی سیستم افزایش یافته است. اگر این فناوری بهبود پیدا کند میتوان از آن در بخشهای مختلف نظیر کفشهای شارژ کننده تلفن همراه استفاده کرد.
این روزها درخواست برای استفاده از ادوات الکترونیکی همراه رو به افزایش است بنابراین شارژ نگه داشتن این دستگاهها خود یک مسئله چالش برانگیزی شده است. این موضوع هنوز در مراحل اولیه کار است و باید تحقیقات بیشتری روی راههای ممکن برای شارژ کردن این ادوات انجام شود. در حال حاضر کاربرانی که ادواتی نظیر جی پی اس یا تلفن همراه با خود دارند مجبور به حمل مقادیر زیادی باتری هستند تا از وجود یک منبع تامین کننده انرژی مطمئن باشند. بنابراین دانشمندان در سراسر دنیا روی این موضوع کار میکنند که چگونه میتوان انرژی حرکتی کاربر را به الکتریسیته تبدیل کرد. کفش یکی از گزینههای اصلی بهعنوان منبع تامین انرژی است با قدم زدن و راه رفتن انرژی مکانیکی ایجاد میشود که این انرژی میتواند به الکتریسیته تبدیل شود. پیش از این تحقیقاتی در این باره انجام شده است اما محققان موسسه فناوری جرجیا فناوری جدید ارائه کردند که با استفاده از آن میتوان تبدیل انرژی را با کارایی بالاتر انجام داد.
در این سیستم آنها از اکسید کبالت لیتیم بهعنوان کاتد و از نانولولههای دیاکسید تیتانیوم بهعنوان آند استفاده کردند، این ترکیبات روی سطح تیتانیوم بهصورت عمود رشد داده شده است. این الکترودها با استفاده از فیلم پلی ( وینیلیدن فلوراید)، PVDF، که یک ماده پیزوالکتریک
است از هم جدا شدهاند. زمانی که این سلول فشرده میشود این فیلم بار الکتریکی ایجاد میکند، این بار یونهای لیتیم را از کاتد به آند میبرد.
در واقع انرژی مکانیکی به شیمیایی تبدیل شده است، با حذف فشار مکانیکی انرژی شیمیایی ذخیره شده حفظ میشود. این چرخه ادامه پیدا میکند و در همچنان بر مقدار انرژی شیمیایی ذخیره شده افزوده میشود. با اتصال این سیستم به دستگاه مصرف کننده، یونهای لیتیم به کاتد باز میگردند.
نتایج این پژوهش در نشریه Nano Letters به چاپ رسیده است.
منبع مطلب : news.nano.ir
مدیر محترم سایت news.nano.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
دستگاهی که انرژی الکتریکی رابهمکانیکی تبدیل میکند
میشه موتو الکترونیکی
میشه موتور الکترونیکی
دستگاهی که انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی
دستگاهی که انرژی الکتریکی رابه آلرژی مکانیکی تبدیل میکند
وسیله ای که انرژی الکتریکی
دستگاهی که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانکی تبدیل میکند
حالتی خشن و وحشیانه که به خوی درندگان شبیه است
موتور الکترو نیکی
سلام شما نی توانید جواب سوال منو بدید
چه وسیله ای که انرژی الکرونیکی را به مکانیکی تبدیل می کند
به پیدا کردن چیزهایی که از قبل وجود داشته ولی کسی میدانسته چه میگویند
فنر
دینام
دستگاهی ک انرژی الکتریکی را ب مکانیکی تبدیل میکند
وسیله ایکه انرژیالکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند
دستگاه
علوم
وسیله ای
الکتروموتور
ظیرقیلذرشی
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
الکتروموتور