پنج نمونه از ویژگی های اخلاقی پیامبر کلاس پنجم
پنج نمونه از ویژگی های اخلاقی پیامبر کلاس پنجم را از سایت هاب گرام دریافت کنید.
ویژگیهای اخلاقی پیامبر اعظم
در قرآن کریم، بارها از رسول خدا(ص) نام برده شده و مهمترین ویژگیهای اخلاقی ایشان بیان شده است. خداوند او را دارای، خلق عظیم، ، روِوف و رحیم، ، اسوه حسنه و معرفی میکند.
ویژگیهای اخلاق فردی
انسان جدای از دیگران و بدون ارتباط با آنها، در وجود خود ویژگیها و خلقیاتی دارد. این ویژگیها در شکلدهی شخصیت فرد، نقش اساسی دارد و طبیعتاً بروز و ظهورش در مسائل خانوادگی و اجتماعی و سیاسی است. در ذیل به چند نمونه از خلقیات فردی پیامبر(ص)میپردازیم:
توکّل
معنای توکل این نیست که انسان از وسایل و اسباب پیروزی که خداوند در جهان ماده در اختیار او گذاشته است، صرفنظر کند؛ بلکه منظور این است که انسان در چهار دیوار عالم ماده و محدوده قدرت و توانایی خود محاسبه نشود و چشم خود را به حمایت و لطف پروردگار بدوزد. این توجه؛ آرامش و اطمینان و نیروی فوقالعاده روحی و معنوی به انسان میبخشد که در مواجهه با مشکلات اثر عظیمی خواهد داشت. و پیامبر خدا(ص) از توکّل کنندگان به درگاه خدا بود تا با کمک او به انجام مأموریت الهیاش بپردازد.
صبر
دوران 23 ساله رسالت پیامبر(ص) همه صبر بود: 13 سال صبر مکی؛ صبر بر آزارها و شکنجهها و 10 سال صبر مدنی؛ صبر به جهاد و قتال. صبر مکی بر جهاد عقیدتی، اخلاقی و تربیتی استوار بود و صبر مدنی بر جهاد سیاسی، اقتصادی و نظامی.
اسوه صبر؛ رسول حق(ص) از آن هنگام که بار سنگین رسالت را به دوش گرفت، تا آن زمان که به رفیق اعلی پیوست، هیچ متزلزل نشد و صبوری را پیشه خود کرد.
تواضع
با اینکه پیامبر(ص) دارای عالیترین مقام بود، از همه مردم بیشتر تواضع داشت. آن حضرت به دستور خداوند، با تواضع تمام حتی در سلام کردن بر دیگران پیشی میگرفت و میفرمود:
، اَلحَمدُ لله الَّذی جَعَلَ فی اُمّتی مَن امَرنی ان ابدءهُم بالسَّلامِ ؛ سپاس خدایی را که در امت من کسانی را قرار داده که مرا مأمور به پیشدستی در سلام کردن بر آنها کرده است.
شجاعت
پیامبر اکرم(ص) در اوج قله صلابت و شجاعت قرار داشت. او در سختترین میدانها حضور مییافت و با استواری در میدان مستقر میشد و بارها قهرمانان دشمن در برابر شجاعت او میگریختند. در جنگ احد وقتی مسلمین شکست خوردند، همه آنها جز اندکی همانند علی(ع) صحنه جنگ را ترک کرده، پا به فرار گذاشتند و برای حفظ جانشان از کوهها بالا رفتند، اما پیامبر شجاعانه در میدان جنگ ایستاد و مسلمانان فراری را دعوت به بازگشت میکرد. این واقعه را قرآن کریم به خوبی بیان کرده است.
امیرالمؤمنین علی(ع) که از شجاعان روزگار، بلکه شجاع شجاعان است، شجاعت نبی گرامی اسلام(ص) را این گونه ترسیم میفرماید:
، هرگاه جنگ، سخت و شعلهور میشد، ما به رسول خدا(ص) پناه میبردیم و در آن هنگام، هیچ یک از ما به دشمن نزدیکتر از او نبود.
ویژگیهای اخلاق اجتماعی
انسان بدون ارتباط با دیگران، بسیاری از تواناییهایش بروز نمیکند. ایجاد رابطه با دیگران نیز آداب و شرایط خودش را دارد. در گیر و دار این ارتباطهاست که گوهر آدمی هویدا میشود و انسان اجتماعی بار میآید. در این قسمت به چند ویژگی اجتماعی از اخلاق پیامبر اکرم(ص) اشاره میشود:
استقامت و پایداری
رسول اکرم(ص) در جامعهای عقب افتاده و دور از عقل و دانش و در برابر مردمی لجوج و سرسخت و در میان دشمنانی انبوه و مصمم و در طریق ساختن جامعهای سالم و سربلند و با ایمان و پیشتاز باید استقامت میکرد. استقامت رسول خدا(ص) در زمینههای گوناگون؛ اما با هدف واحد اجرای احکام الهی و جلب رضایت خداوند بود. استقامت در برابر خرافهپرستی مردم، پایداری در برابر بتپرستی، استقامت در انجام رسالت الهی، استقامت در راه تبلیغ دین، مقاومت در برابر دشمنیها و تحمل سختیها؛ از جمله مواردی بود که پیامبر اکرم(ص) در برابر آنها ایستاد و متحمل آزار و اذیتهایی شد
حیاء و چشمپوشی
منظور از چشمپوشی، نادیده گرفتن امور ناپسندی است، که سرشت انسان آن را نمیپسندد. راغب در معنای حیاء مینویسد:
، وَ الحَیاءُ انقباضُ النفس عَنِ القَبائحِ وَ تَرکُه؛ حیاء خودداری نفس از زشتیها و ترک زشتیهاست. پیامبر اسلام(ص) در این راستا در درجه نهایی آن بود.
دلسوزی نسبت به مردم
پیامبر(ص) دلسوز مردم بود. رنجهای آنها را رنج خود میدانست و برای سختیهایی که مردم تحمل میکردند، رنج میبرد و سعی فراوان در رفع مشکلات مردم داشت. چنان نبود که خود در خوشی و رفاه زندگی کند، در حالی که مردم در مشکلات باشند. او واقعاً و قلباً مردم را دوست میداشت. حتی نسبت به دشمنانش هم مهربان بود. از درگاه خداوند برایشان عذاب طلب نمیکرد.
رویگردانی از باطل
مسلّماً یک شخصیت اجتماعی که درصدد اصلاح نابهنجاریهای فکری، عقیدتی و فرهنگی و... جامعه است، نارواییهای گفتاری و رفتاری زیادی را از سوی مخالفان خود خواهد دید. در بسیاری از آیات از پیامبر(ص) خواسته شده که از اعمال مشرکان اعراض کند و نسبت به آنها واکنشی از خود نشان ندهد و چنان برخورد کند که گویا ندیده و نشنیده و یا برای او این اعمال اصلاً مهم نیست و این چه بسا برای مخالفان کوبندهتر از عکسالعمل نشان دادن است:
(انعام آیه68) ؛ هرگاه کسانی را دیدی که آیات ما را استهزا میکنند، از آنها روی بگردان تا به سخن دیگری بپردازند. و اگر شیطان از یاد تو ببرد، هرگز پس از یاد آمدن با این جمعیت ستمگر منشین.
گاه مشرکان در مسجد الحرام مینشستند و آیاتی از قرآن را به حالت تمسخر میخواندند تا پیامبر(ص) و مسلمین را بیازارند. خداوند از پیامبر(ص) میخواهد وقتی چنین صحنهای را مشاهد کرد، خود را وارد آنها نکند و با بیاعتنایی از کنارشان بگذرد تا آن که وارد موضوع دیگری شوند. مشرکان با این کار هم میخواستند پیامبر(ص) را آزار روحی بدهند و هم مانع انجام مراسم عبادی توسط آن حضرت در مسجدالحرام بشوند.
(اعراف آیه199) ؛ (به هر حال) با آنها مدارا کن و عذرشان را بپذیر و به نیکیها دعوت نما و از جاهلان روی بگردان (و با آنان ستیزه مکن).
منبع مطلب : schoolmaster5.blogfa.com
مدیر محترم سایت schoolmaster5.blogfa.com لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
راهنمای معلم هدیه های آسمان - پایه پنجم (درس پنجم)
در سالهای گذشته دانشآموزان با ابعاد مختلف وجودی پیامبر اکرم (ص) مانند مهربانی نسبت به کودکان، زندگی و ویژگیهای ایشان در دوران کودکی و نمونههایی از اخلاق و رفتار با خویشان آشنا شدند. در این درس با چند بعد دیگر از اخلاق و رفتار پیامبر اکرم (ص) شامل ارتباط آن حضرت با خدا، خود، خلق، خلقت و اهمیت علم و دانش در نظر ایشان آشنا میشوند.
اهداف درس
در ادامه خواهید دید
منبع مطلب : www.roshd.ir
مدیر محترم سایت www.roshd.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
خصوصیات اخلاقی پیامبر اکرم - نمایش محتوای هفته وحدت - صدا و سیمای قم
پخش زنده
قم شناسی
نگارخانه
ارسال عکس و فیلم
ثبت نظرات شما
صفحات ویژه
پرسش و پاسخ متداول
RSS
منبع مطلب : qom.irib.ir
مدیر محترم سایت qom.irib.ir لطفا اعلامیه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
سارینا : ۱:بسیار با ادب بودن ۲:وقتی با چند نفر صحبت میکردند حواسشون به همه بودند ۳:خوش رو ومهربان بودن ۴:به علم ودانش اهمیت میدادن ۵:با دیگران به خوبی صحبت میکردند ۶:تمیز و آراسته بودند
ستاره : وای هیچ کدام از این سوالا توی کتاب نیست توی گام به گام هم نیست خانم هامون از کجا در میارن😳😳😳😳
ملیکا : به دیگران زودتر سلام می کرد وهمیشه خوش بو بود وزندگی خودش اینه آدمای معمولی بود
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
ایدین : در برابر خوبی ها تشکر میکرد از همه اول سلام میکرد قهر نمیکرد با کودکان مهربان بود
فاطمه ناصری : چند ویژگی اخلاقی پیامبر(ص) را بیان کنید
سلام خوبی ممنونه میگمه که می تونی به من بگی
بسیار با حیا بودند
خوب بود
به دیگران زودتر سلام می کرد وهمیشه خوش بو بود وزندگی خودش اینه آدمای معمولی بود
پنج نمونه از ویژه گی های اخلاصی پیامبر را نام ببرید
۱-بسیار با ادب بودند ۲- بسیار به نماز اهمیت میدادند و تمیز و آراسته و پاکیزه بودند
خیلی خوب است
ای خدا هروی خل و چل هست شفا بده😐
خوب بود
بد
ممنون از کسی که اول گفت خوش بو بود
وای هیچ کدام از این سوالا توی کتاب نیست توی گام به گام هم نیست خانم هامون از کجا در میارن😳😳😳😳
جواب سوال من نبود
خوبه
باشه
۱:بسیار با ادب بودن
۲:وقتی با چند نفر صحبت میکردند حواسشون به همه بودند
۳:خوش رو ومهربان بودن
۴:به علم ودانش اهمیت میدادن
۵:با دیگران به خوبی صحبت میکردند
۶:تمیز و آراسته بودند
بله
عالیه 😍😍🥰🥰😘😘
دوستان عزیز صبور باشید الان خودم براتون میگم 🌹🌷🌺♥️ اول سلام می کرد،خوش بو بود، با کودکان مهربان بود، هر کاری را با نام خدا شروع می کرد. این ها هست. دوستان همه تون اشتباه گفتید و جواب بعضی ها که نمیدونستند
خوبه ولی من جواب سوال رو پیدا نمیکنم
در برابر خوبی ها تشکر میکرد
از همه اول سلام میکرد
قهر نمیکرد
با کودکان مهربان بود
چندویژگی اخلاقی پیامبر را نام ببرید(۴مورد)
عالی
نمیتونم تحمل کنم
خوب نبود🙃😊
اره
بچه هااگرمی دومین بگین
بلد این درس نیستم لطفا برام بگین
بگم بچه
نمیدونم
نمیدونم
چند ویژگی اخلاقی پیامبر(ص) را بیان کنید
ساده زیستی. هرگز خود را از دیگران برتر نمی دانست. نسبت به دوستان و مؤمنان،مهربان و نسبت به کافران و دشمنان ، سرسخت بود و کودکان را بسیار دوست داشت. پیامبر همواره با چهره ی خندان و اخلاق خوش با مردم روبهرو می شد. رفتار و کردار ایشان بهترین سرمشق الگو برای ماست)).
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
سلام